Cześć!
Tak jak obiecałam tak zrobiłam. Startuje nowa seria na blogu z przepisami Angie z pierwszego sezonu! Wszystkie 15 przepisów będą się pojawiały w środy i niedziely na blogu! Na pierwszy ogień idą Serduszka z jajek! Zapraszam do dalszego czytania!
Co wam będzie potrzebne:
Porcja na 4 osoby
Składniki:
6 jajek
1 łyżka octu jabłkowego
2 buraki
1 łyżka cukru
majonez
musztarda
słodka papryka
ołówki zawinięte w folię aluminiową
gumka recepturka
kartonik
Przed gotowaniem zapytajcie dorosłego o pomoc!
Krok 1: gotowanie
Gotuj jajka przez 8 minut aż będą "na twardo"
Krok 2: przygotowanie
Zanim jajka ostygną zdejmij z nich skorupki i ułóż je obok siebie na kartoniku. Oprzyj ołówek na jajku, na środku. Zegnij karton i ściśnij go gumkami recepturkami.
Krok 3: kolorowanie
Dwa buraki zmiksuj z odrobiną wody. Dodaj ocet jabłkowy i cukier. W ten sposób otrzymujesz sok. Zostaw w nim jajka na 1 godzinę do zamarynowania.
Krok 4: dekoracja
Przekrój jajka na połowy i posmaruj majonezem, musztardą lub dodaj kroplę sosu tabasco i paprykę.
Porada do Olgi
Sekret, jak odkryć, czy jajko jest świeże, jest prosty: włóż je do naczynia z zimną osoloną wodą. Jeśli jajko osiądzie na dnie, to znaczy, że jest dobre, a jeśli wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że jest stare i trzeba je wyrzucić!
Efekt!
A w następnym przepisie dowiecie jak zrobić lukrowe ciasteczka na święta! Zapraszam już w środę ;)
A WY? ZROBILIŚCIE JUŻ TAKIE JAJKA? A MOŻE DOPIERO ZROBICIE? ŻYCZĘ SMACZNEGO ;)
Jeszcze nie próbowałam tego przepisu, ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzekam na następny przepis :D
Uwaga! Z przyczyn technicznych do soboty nie pojawi się żaden post! #JULCIABLOGGERPL
OdpowiedzUsuń